Monday 7 March 2022

Venemaa valetamise taktika

Kuulus ennustaja Vanga ennustas 2022. aastaks tulnukate invasiooni. Ilmselt päris tulnukaid ei tule, aga seda ennustust saaks pigem tõlgendada kui teiselt planeedilt pärit roheliste mehikeste invasiooni Ukrainasse.

Miks teiselt planeedilt? Asi on selles, et Kreml on võtnud süstemaatilise valetamise taktika, jättes mulje, nagu asuks Venemaa kusagil paralleeluniversumis, kus natsid Ukrainat enda kontrolli all hoiavad. Samuti pole seal alternatiivreaalsuses mingit sõda, rääkimata Ukraina elamukvartalite pommitamisest. Seetõttu saabki öelda, et Ukrainat ründasid tulnukad teisest reaalsusest ning asusid kuu pealt saabunud natsidega võitlema.

Jätame nüüd halvasti varjatud sarkasmi ja vaatleme Kremli strateegiat. Oleme kõik tähele pannud, kuidas iga Kremli poolt lenduv väide on lausvale, nii et isegi Prantsuse president Macron ütles Putinile otse, et Vene president valetab iseendale. See kohmakas ja kergesti läbinähtav luiskamine jätab mulje, nagu poleks Venemaa presidendil ülevaadet, mis toimub nii Ukrainas kui ka omaenda väeosades.

See on mu isiklik hüpotees, mistõttu ootan kinnitamist või ümberlükkamist, aga arvan, et tegemist on mingit laadi sihiteadliku KGB manipuleerimistehnikaga. Külma sõja ajal tegeleti mõlemal pool raudset eesriiet erinevate psühholoogiliste eksperimentidega (näiteks CIA narkootikumidel põhinev projekt MKUltra), püüdes vastaspoole ees mingitki eelist saada. Olen arvamusel, et KGB (tänane FSB) on enda eksperimentidega jooksvalt jätkanud ning täna näeme selle vaeva vilju.

Putini kamba taktika näeb välja nii, et kui Ukraina sõjas midagi toimub, siis väidetakse täpselt vastupidist. Näiteks lubas Vene pool konkreetsel ajavahemikul relvarahu, et tsiviilisikud ümberpiiratud linnast evakueerida, samas jätkati pommitamist. Kui Ukraina pool raporteeris tuhandetest Vene hukkunutest, siis Kreml väitis tükk aega, et nende poolel hukkunuid polnud. Kui Ukraina poolt välja hõigatud numbrid juba sinna 6000 juurde jõudsid, siis tunnistas Kreml ligi 500 sõduri surma. Sõda nimetatakse tuima näoga sõjaliseks erioperatsiooniks. Balti riikides olevat täheldatud venelaste vastu russofoobia suurenemist. On selge, et venelased ei pretendeerigi tõele, vaid väljastavad vastase häirimiseks valeinfot.

Psühholoogiliselt ei suuda harilik inimene leppida faktiga, et ta on aastaid eksinud ja valet asja teinud. Seetõttu ongi Putini imetlejatel võimatu tunnistada, et nende puuslik valetab ja kasutab neid vaid kahurilihana. Kuidas saaks suure tuumariigi juht järsku sääraseid lausvalesid loopima hakata? Ta alamad järeldavadki, et see poleks loogiline ning et tegu on vaid ameeriklaste operatsiooniga Venemaa positsiooni nõrgestamiseks. Nad mõtlevad, et Putin poleks nii loll, et kasutaks ilmselgeid valesid, mida on imelihtne ümber lükata.

Nii ongi pall veerema lükatud.

On selge, et venelased on natsidelt palju õppinud ja kasutusse võtnud, sest näiteks Kolmanda Riigi propagandaminister Goebbels on öelnud, et "valeta suurelt, tee seda lihtsalt, korruta seda ning lõpuks jäävad kõik seda uskuma". Kui Wernher von Braun aitas ameeriklased kuu peale, siis Joseph Goebbels aitas venelastel ühiskonna üle totaalse kontrolli kehtestada.

Arvestades seda tausta, peaksime venelaste ütlustesse teisiti suhtuma. Pole mõtet automaatselt reageerida stiilis, et üks laps ütleb teisele loll ning teine vastab, et hoopis see esimene on loll. KGB/FSB sogastab vett ning lisaks etendusele kodupubliku ees on selle ülesandeks, et läänemaailm raiskaks jõudu ja aega idiootsete väidete ümber lükkamiseks. Sel juhul jääb läänele vähem energiat sisuliste probleemidega tegelemiseks. Ütlus "üks loll jõuab rohkem küsida kui sada tarka vastata" ilmestab praegust infosõda ehk kõike piltlikumalt.

Ärme ürita kotiga tuult püüda ehk pole mõtet venelaste väiteid ümber lükata, vaid muudame taktikat. Trollidele vastamiseks on erinevaid viise, näiteks ignoreerimine või sarkasm. Nad ootavadki, et me nende rumalusi tõsiselt võtaks, aga läheks õige nende mänguga kaasa ning tunnistaks natside baasi olemasolu kuu peal?

No comments:

Post a Comment