Thursday 3 September 2020

Segregatsiooni tagasitulek?

Lugesin ühest põnevast ettevõtmisest, nimelt 19 peret tahavad rajada omaenda linna:

19 Black Families Decide To Build Their Own Safe City, Purchase 97 Acres Of Land In Georgia

Iseenesest idee kui selline on vägev, sest olen ju minagi tundide kaupa strateegiamänge mänginud ning mõistan küla/linna/riigi ülesehitamise võlu. Küll aga varjutab seda ettevõtmist üks pisiasi, millele pole keegi väga mõelnud.

Kui mõtleme Ameerika rahutustele, siis kogu see trall sai alguse sellest, et valge politseinik tulistas neegri George Floydi surnuks. Ameerika ühiskond nägi seda eelkõige rassistlikult motiveeritud mõrvana ning tõusis tagajalgadele, põletades üllastel eesmärkidel ka ettejuhtuvat kaaskodanike vara. Kogu see destruktiivne aktivism tegutseb rassismi tagandamise nimel ning väsimatult rõhutatakse ühtekuuluvust.

Mis on kõigel sellel linna rajamisega seost? Need 19 peret soovivad luua varjamatult musta kommuuni. Olgu selle taga mis põhjused tahes, aga kui see pole rassistlik projekt, siis ma ei tea, kuidas teisiti seda tõlgendada. Olles tagasi esimesel ruudul, kas protestijate pingutused ja puruks pekstud poeaknad ongi niisama raisku läinud?

Peale Musta Pantri filmi kinodesse jõudmist on hoogu kogumas Wakanda fenomen, mis seisneb mustade inimeste fantaasias, et kunagi luuakse üheskoos eksklusiivselt mustadele mõeldud päratu rikas kõrgtehnoloogiline metropolis. Mul pole selle unistuse vastu mitte midagi, uue linna rajamine on vägev väljakutse, mida tahaks insenerina ka ise proovida. Asi on lihtsalt selles, et kui inimesed soovivad olla rassistlikud, siis ärgu nimetagu ainult teisi rassistideks, vaid tunnistagu ka enda "süüd". Räägime asjadest ikka ausalt.

Need kommentaarid on pärit selle artikli alt. Kujutagem ette neid samu kommentaare valgete neonatside kommuunide või Lõuna-Aafrika Vabariigi valgete tarastatud elurajoonide teema all poliitkorrektsuse aastal 2020. Ma olen teadlik, et Ameerika "white trash" kogukond on vihkajalikult kõigi "vale" värvitooniga inimeste vastu meelestatud, samas kõnealune must küla püüab välisilmast irdudes end üles ehitada ning eesmärgiks pole kellegi tagakiusamine, vaid hammasrataste vahele jäänud ühiskonnaosa püsti aitamine. Rassismi printsiip jääb ikkagi samaks, sest musta küla rajajate ja nende valjuhäälsete toetajate kujutluses polegi olemas valgeid vaeseid ja kodutuid, kelle võib alateadvuses küpseva rassistliku kättemaksuhimu tõttu säärastes aktsioonides kaasamata jätta.

Ma järeldan siit, et kui rassismi ja segregatsiooni "õigete" võtetega rakendada ning spetsiifilise garneeringuga serveerida, on need lausa takkakiidetud nähtused. Jääb üle vaid õlgu kehitada, sest sellises vastuolude tsivilisatsioonis me elamegi. Piltlikult öeldes - kahepalgeline toitja ühe käega võtab ja teise käega annab. Kellelt võetakse ja kellele antakse, peame juba ise välja mõtlema.

No comments:

Post a Comment