Wednesday 5 August 2020

Kommentaatori välimääraja

Juhtub ikka, et peale mingi artikli lugemist tekib kihk oma sõna sekka paisata. Nii avadki kommentaaride sektsiooni ja valmistud enda mõtteid sõnadeks voolima... Ja siis jääd põnevusega hoopis teiste kirjapandut jõllitama, nii et enda ideed üldse ununevad. Kommentaarium on üks metsik alareguleeritud tapalava, mille peamisteks ülesanneteks on arvamusvabaduse rakendamine, demokraatia juurutamine, ventiili avamine ja loodusliku valiku praktiseerimine. See on paik, kus vastutusetuse illusiooni toel avanevad põrguväravad ning neist tuiskab läbi inimeste tõeline pale.

Mis laadi kommentaare iga internetikasutaja oma elu jooksul leidnud on? Kohe uurime järgi. Kuigi alltoodud tüüpe leidub ka puhtatõulistena, on enamasti tegu mitme sordi sulamiga.

Tavaline arvaja ehk harilik anonüümne kommentaator

Täiesti harilik inimene, kes avaldab oma arvamust või kirjutab teemaga haakuvast isiklikust kogemusest. Kuigi grammatika jätab tihti soovida, siis vahel pakuvad nad päris põnevaid jutte ja olukirjeldusi. Kui palju jutud tõele vastavad, pole võimalik enamasti kindlaks teha, aga igatahes jätavad jutuvestjad autentse pealtnägija mulje.

Arvatav põhjus: Suhtlemisvajadus.






Foorumlane ehk karjäärikommija

Tavalise arvaja alaliik, ainult selle vahega, et sel veteranil on kasutaja aastast 2003 ning tema kommentaar ilutseb pea iga artikli all, mis iial avaldatud. Võib arvata, et kunagine harjumus on arenenud kogu tema elu defineerivaks hobiks.

Arvatav põhjus: Suhtlemisvajadus, aga kõik tuttavad on juba ära tüüdatud.



Tigedik

Kahe-kolme kommentaari järel saabub tema, kelle ülesandeks on mingi pomm maha panna. Olgu selleks labane solvang, artikli autori üle ilkumine, teise kommentaatori isiklik ründamine või ise solvumine. Selle tegelase ego on suur ja habras ning ainus koht, kus oma rasket elukoormat veidigi kergendada, on Delfi kommentaarium, kus ta religioosse järjepidevusega ringiratast matkab. Kõige suurem meelelahutuslik väärtus materialiseerub siis, kui sellised teineteist leiavad, sest sapine mõttevahetus jätkub veel tunde pärast esimest kontakti.

Arvatav põhjus: Naine kodus alandas teda. Või koer võttis temalt teki ära. Jälle.

Kirija vigaline

tA teeeb plju kiriavigu . kuna tal on dignoositud tüsgraafija või ei viicind ta kooliskäija . tema mõte tekst läheb kaduma , kuna lugeja mõtleb temavigadesst .

Arvatav põhjus: Taunitõbine või lootusetult juua täis. Või lootusetult juua täis taunitõbine.





Poliitikahuviline

Artikkel võib olla suurõnnetusest, parimast reisisihtkohast või õmblejate ametiühingu loomisest, tema toob alati poliitika lauale. Esimene väidab, et oravad on vargad ja süüdi. Teine hüüab, et kesikud pole paremad, sest on maksusüsteemi pekki keeranud. Kolmas lõugab, et sotsid on üldse riigi koos Euroopa Liiduga põhja viinud. Neljas sõimab ekrenaute Moskva rahastuse saajateks ja nii edasi.

Arvatav põhjus: Kinnimakstud troll.


Kuulujuttude levitaja

Kuna ta kusagilt "kuulis" või "naised saunas rääkisid", siis on tal kohe mugav siseinfot võtta ja teiste anonüümsetega jagada. Kuigi ta ei paku iial allikaid, siis tema juttu suhtutakse ikkagi täiesti kriitikavabalt ning järgnevad mõttekäigud kipuvad tema "faktidel" põhinema.

Arvatav põhjus: Tahab tunda end väärtustatuna.




Koopiamasin

See küllaltki haruldane tegelane kopeerib tasuta artiklist mingi tekstijupi ja postitab selle kommentaarina. Mis on tema motiiviks, seda ei saa iial teada. Võib püstitada hüpoteesi, et tegu on hoopis polüübiga, kuna kõrgem ajutegevus tal ilmselt puudub.

Arvatav põhjus: Taunitõbine ruudus. Või hoopis osav koer peremehe arvuti taga?


Usuhull

See isik on jumala õigsuses nii veendunud, et peab netimisjonäri ametit. Kahjuks pole tal Piibli kõrvalt aega uurida, kuidas spämmbotidele elu sisse puhuda. Aga noh, elu loomine jäägu ikka jumalale, mitte inimese katsetada. Tema kommentaar ei sisalda arvamust, vaid koosneb mingist Püha Miikaeli kopeeritud tekstijupist. Inimkonnale.

Arvatav põhjus: Propaganda ohver.

RÖÖKIV VANAINIMENE

KUNA TA EI NÄE KUIGI HÄSTI VÕI EI TUNNE NETIKETTI, SIIS IGA TEMA VAIMUPURSE VÕIMENDUB KÕRVULUKUSTAVA KISANA!!!

Arvatav põhjus: Ei tunne netiketti.


Spämmbot

Arvuti genereeritud stampreklaam. Tavaliselt pakutakse mingit laenu, kaalulangetuspreparaate või ravi erektsioonihäirete vastu. Reeglina on reklaam automaattõlke tulemus ning seda on tihti pea võimatu lugeda.

Arvatav põhjus: Bot.






Spämminimene

Reklaamib mingit enda lehte või blogi, isegi oma lehe temaatikaga mitte seotud artiklite all. Tihti hargneb sellise jutust mingi kummaline pseudoteaduslik mula, mida ei toeta ei energia jäävuse seadus, keemia alustalad ega gravitatsioon. Elektritsaabtasuta.

Arvatav põhjus: Keegi ei taha talle Facebookis jälgijaks tulla, kuigi tema ideed päästaksid koheselt terve maailma.

No comments:

Post a Comment