Tuesday 11 June 2019

Hall kardinal: Bahhistokrooni joon

Lühim tee ei pruugi olla alati kiireim.
Kujutlege, et istute peale tööpäeva autosse ning suundute kodu poole, aga teie tempoka kulgemise peatab tipptunni ummik. Te mõtlete seal seistes, et kuna kasutate lühimat teed, siis hoiate leidlikult oma ummikus passimise aja minimaalsena. Pole mõtet ju teekonda pikendada ja tööpäeva lõpus kõiki linna teid läbi seista.

Kui vaevarikas ummikus tiksumine lõppeb ning lõpuks kurnatuna koju jõuate, siis tervitab teid teie kaasa, kel juba mingi kiire söök valmiski vaaritatud. Te olete pisut löödud, kuna teate täpselt, et kaasa töötab teie ligidal ning mõlemad lõpetate samal ajal, ometi raiskate igapäevaselt liikluses oma kallimast pisut enam aega. Mis ometi juhtus?

Teie kaasa istub oma autosse samal ajal kui teie, kuid valib hoopis erineva marsruudi. Kui teie olete kaardil lausa kõige lühema teekonna välja mõõtnud, siis tema on katsetanud erinevaid teid ning lõpuks leidnud optimaalseima. Teie kaasa kasutatav tee on küll märgatavalt pikem, kuid nagu isegi kogesite, suudab ta teist alati varem koju jõuda, kuigi ettevaatliku inimesena ei kipu ta iial kiirust ületama.

Kontseptsiooni kirjeldab brahhistokroon, mis on kõver, mida mööda punktmass liigub sihtkohta kõige kiiremini. Kui lõigata kartongist mitu erinevat kuju - sirge ja teatud kujuga kõver - ja asetada neile kuulid, siis lõppu kihutab esimesena see kuul, mis sai endale kõvera tee. Mööda sirget teed liikuv kuul jõuab sihtpunkti mõnevõrra hiljem, kuigi distants oli tal märgatavalt lühem.

Peaaegu et vabalangus koos sujuva trajektooriga andis kiiremale kuulile kogu teekonna kiiremini läbimiseks vajaliku algtõuke. Analoogselt suutis teie kaasa ummikuid vältida, kui alustas teekonda veidi teises suunas ja põikas linnast välja, kus sai sõita suurema lubatud kiirusega.

See näide koos brahhistokrooni kõveraga illustreerib ilmekalt, kui oluline on kasutada mõistust brutaalse jõu asemel ning veidi kastist välja mõelda. Oma elus puutume kokku mitmete juhtumitega, millele võib leiduda lausa šokeerivalt lihtne lahendus. Selle asemel, et jõuga kalda suunas ujuda ja karta, et lained sind kaldast eemale tirivad, võib kasutada näiteks lainelauda, mis kindlasti rohkem emotsioone pakub. Muidugi nõuab selle kasutamine ka osavust ning mõttekohaga siin lõpetamegi...

Dick Dale & Delltones - Surf Beat

No comments:

Post a Comment