Friday 17 August 2018

Küberkurjategijad

Max Headroom'iks maskeerunud najavend
segas kunagi TV saatele vahele.
Hiljuti tuli elukaaslane mõttele, et võiks Bennole Instagrami konto teha. Kass Jasperi korralagedused on siin blogis kajastatud, aga Bennole on kah "eetriaega" tarvis. Rohtlahaukurbenno konto jälgijate hulk kasvas üle ootuste hästi ning elukaaslane sattus sellest aina enam vaimustusse.

Kuni ta sinna enam sisse ei saanud. Mis siis juhtus? Uurisime lähemalt ning proovisime meilile salasõna meeldetuletuse saata. Imelik oli aga see, et meiliaadress oli täiesti vale. Mingi .....stroitelew@mail.ru.

Meil vedas ning elukaaslane sai meili kuidagi ära muudetud, aga konto kirjeldus oli ära kustunud. Kõiki emotikone oli ta kontot luues tükk aega taga otsinud, mistõttu tekitas see talle tohutu pettumuse.

Miks peaks mõni haige inimene koerale tehtud konto kaaperdama? Asusin asja uurima ning selgus, et mingid Vene häkkerid on botid laiali lasknud, mis tuima järjekindlusega igasuguseid tähekombinatsioone proovivad. On päris hirmutav, et päris paljudel on kontod küberkurjategijate saagiks langenud, ka kuulsustel. Paraku mingit muud rohtu ei paista sissemurdmise vastu olevat kui hästi keeruka salasõna valimine. See on esimene häkkimisintsident, millega ise kokku olen puutunud ning kunagi arvasin, et see juhtub vaid inimestega kaugel Ameerikas.

Salasõnadest veel niipalju, et kunagi tõmbasin ma mängudele mingeid mode, mis olid pakitud zip või rar kaustadesse. Ükskord juhtus nii, et üks eriti haruldane mod oli kaitstud salasõnaga. Kuna ma seda kusagilt mujalt ei leidnud, oli mu ainsaks võimaluseks see lahti muukida. Ilmselgelt tõmbasin teatud tarkvara, mis pommitab kausta erinevate tähekombinatsioonidega. Seal sai lausa ise valida, milliseid variante kasutada - kas ainult tähtedega või koos numbritega, kas tähed on aiinult väikesed või peab ka suurtähti arvestama jne.

Mis ma sealt järeldada võisin? Iga järgneva tähemärgi lisamisel salasõnasse pikeneb eksponentsiaalselt selle muukimise aeg. Kui lisada ka mõned suurtähed, peab programm jälle lisavariantidega arvestama. Numbrid tekitavad veelgi lisapeavalu, sest nüüd peab kõik tähemärgid ka nendega läbi proovima, pikendades aega lõpuks lausa tundide või päevade võrra.

Kallid lugejad, valige pikemad salasõnad ja kindlasti kasutage numbreid ning läbivaid suurtähti!

UUENDUS:
Elukaaslane avastas, et taas oli Benno konto ära kaaperdatud. Seekord polnud muutuste e-kirja isegi meilil nagu eelmisel korral. Selgituseks - kui vahetada kasutajanime või meili, siis tuleb meilile sellekohane teade.

Nojah, Benno konto on nüüd mingi venku käes, kes pani endale suvalise multikahobuse pildi. Palju õnne nende 29 jälgijaga ja pikka õnnelikku elu sulle, said ühele koerale korralikult ära panna.

No comments:

Post a Comment