Friday 1 October 2021

Muusikast vol 5 - psühhedeelne melanhoolne maailmalõpp

Sügistuul ulub läbi teravate klaasikildude, mis püüavad tõkestada võimalikke akendest sisenejaid. Värvi kaotav luitunud punane kardin laperdab hoiatavalt kord toas, kord õues. Elutu tänav on kasvanud sööti ja kõrge heina seest paistab, kuidas mõlkis autovrakil koorub värv.

Alessandro Cortini - Di Passagio

Sa seisad seal üksi, tajudes enda ümber külma tuult ja kadunud tsivilisatsiooni jäänuseid. Kui palju meid ellu jäi, ei tea sa öelda, sest infokanalid kadusid koos valitsuse, majanduse ja toidupoodidega. Nüüd sa seisad seal ja mõistatad, miks see eramaja hüljati. Ehk jäi veekraan tilgatumaks või tungiti pererahvale kallale? Võimalik, et elanikud pagesid parema elu ja ressursside otsingul ning vandaalid käisid seal sees.

Seal sa siis oled, üksik metsavend, kes sa kannad endas sureva kultuuri viimaseid hingetõmbeid ja vaatad maja, kus kunagi lapsepõlves elasid. Mitmekümnekilomeetrine retk oli palju kurnavam kui autode ajastul ette suutsid kujutada. Selle maja juurde viis sind kunagine suur maantee, mida palistas praht, autovrakid ja vaenulikud uitajad nagu sinagi.

The Janitors - Nevereverism

Sa tead kahjuks väga hästi, et sa pole üks "headest", sest vaenulik maailm ei andesta ühelegi komistamisele. Peab olema pidevalt valvel, et mitte sattuda varitsuse alla, mistõttu ei saanud mööda asfalteeritud teed käia. Su selja taga on umbes nädalake niisketes kraavides ja metsatukkades sumpamist ning lageda taeva all ööbimist. Loomulikult sisenesid luba küsimata nii lõhutud eramajadesse kui ka tühjendatud poodidesse, lootes hea õnne korral kusagilt mõne konservi välja võluda. Need vana maailma delikatessid jäävad iga järgneva aastaga aina enam unustusse, mistõttu pead lootma metsas leiduvatele marjadele, seentele, kuuseokastele ja vahel ka mõnele õnnetule varesele.

Fallouti mängus tundus kogu see olustik glamuursem ja ägedam, aga tegelikus elus väsitab see nii keha kui vaimu. Tõsi, pole agressiivseid guule ja jõulisi hiidskorpione, aga pole ka "god mode'i" ja salvestamise võimalust. Peamine meelelahutus seisneb lõkke tegemises, kaugusse vaatamises ja ammuse maailma laulude ümisemises. Pole kedagi, kellega suurtel teemadel jutustada, üksindus närib sotsiaalse olendi hinge.

Dead Vibrations - Reflections

Ei saa mängu pausile panna ja vahepeal külmikut uurida või vesiklosetile istuda, nutitelefon näpus. Kõik sõltub sinu mälust, oskustest ja kujutlusvõimest. Kas näed seda kõike kohutava tragöödiana, milles ebamugava lõpu leiad või... kasutad seda kui puhkust, et puhastuda tarbimisühiskonna pahedest.

Inimühiskonna eelmine periood sai läbi ja uus kogub alles jõudu, aga tahes-tahtmata märkad, kuidas loodus taastub. Sa tunnetad kogu keha ja hingega, et kaua igatsetud uus algus on saabunud ja kavatsed seda kogu täiega ära kasutada. See on ainus pisike rõõm, mis veel jäänud on.

Asteroid No.4 - Losing Touch With My Mind

Aga enne tulevikku vaatamist soovid oma vana kodu üle kaeda ja näha, mis sellest järgi jäi. Mis kunagi sinustki ja sinu tehtust järgi jääb? Kõik pudeneb tolmuks, ega aeg ei halasta.

Nii lohistadki mingi risu akna alla ja ronid köögiaknast sisse. Oled nii räsitud ja näljane, et enne emotsioonidega tegelemist vaatad automaatselt külmiku üle. Ei ühtegi metalset delikatessi, ainult kopitav vaglapesa. Alles siis pöörad end ümber, silmad tuttavaid ruume ja kujutled need heasse korda, just nagu sa mäletad.

Särav köögilamp rippus su mälestustes laes; elutoa kamina ees oli kohev vaip, mitte kärsanud prügihunnik;  kunagi vulises WC kraanist säravpuhtasse valamusse külm vesi, selle asemel ei kopitanud kildudeks löödud valamu ja rotipesa. Ülemisel korrusel näed sa pikali kukkunud raevukalt järatud kapilogu asemel sirgelt seisvat kappi, mis peidab endas ema triigitud puhtaid riideid. Su vanemate hoolikalt tehtud abieluvoodi seisab endiselt omal kohal, see pole üldse laiali lammutatud ega verine.

The Cosmic Dead - Psych Ashtray Aktion Mother

Ja sinu tuba...

Sa pöörad end ringi, heitmata sinnapoole pilkugi ja kiirustad allkorrusele. Silmad niisked, taipad sa üht - eluga peab edasi minema, ükskõik kui kallis minevik ka poleks. Selles uues maailmas... peab eluga edasi minema.

Vaat' niimoodi tunnen ma end selles heas uues ilmas.

  • Raadiost tuleb rock'n'rolli asemel mingi jõuetu pläust, kus puudub kirg ja meloodia.
  • Tarbeesemed on tänu kavandatud vananemisele juba mõne aasta pärast omadega nii läbi, et vajavad asendamist.
  • Kinnisvara soetamine muutub järjest võimatumaks, eriti noortele.
  • Vahetu inimsuhtlus on asendumas kiretu nutimaailmaga.
  • Väärikus on täielikult unustatud ning selle asemel kummardatakse inimest alandavat hedonismi.
  • Ausõna ja reputatsioon ei maksa enam midagi, iga asja katteks on alati raha.
Electric Moon - Lost and Found Souls
  • Korraliku kirjakeele asemel kasutatakse banaalseid laensõnu ja lühendeid (inglise keeles on suureks hädaks ka malapropism).
  • Raamatute lugemise ja enese harimise asemel lüüakse madala kvaliteediga tõsielu-saadetega aega surnuks.
  • Arstid, teadlased ja insenerid ei saavuta kunagi sama rikkust ja kuulsust kui viisi mitte pidavad ja talenditud meelelahutajad.
  • Noored ei soovi enda oskusi ja karjääri kannatlikult üles ehitada, sest nende ideaalseks unistuste karjääriks on olla suunamudija või juutuuber.
  • Tervist ja kainet meelt ei hinnata üldse, sest vaimseid haigusi peetakse glamuurseks. Meeste ja naiste rollid on vahetumas.
Carbon Based Lifeforms - VLA
  • Tavainimese elu on igasuguste seaduste ja direktiividega üle reguleeritud, nii et paljud ei julge midagi ette võtta, rääkimata firma loomisest või kodu ehitamisest.
  • Müüakse poolikuid tooteid, millele tuleb suure lisaraha eest varustust juurde osta.
  • Täiskasvanud pealtnäha intelligentsed inimesed loovutavad oma elusääste robustsetele petistele.
  • Ausust peetakse ebaviisakaks, eelistatakse poliitkorrektseid valesid.
  • Vihakuriteo mõiste ja solvumised lämmatavad sõnavabadust.
  • Kõige suuremad sallijad on suurimad vihkajad.
  • Maagilise sõnaga "demokraatia" saab põhjendada kõike vajalikku kurja.
  • Trahvid pole kasvatusliku loomuga, vaid on mõeldud vaesemate rahvamasside jõuliseks karistamiseks, sest sama summa võib erinevatel inimestel tähendada kas pankrotti või märkamatut torget.
  • Inimestel püsivad meeles nende õigused, aga mitte kohustused.
  • Süütuse presumptsioon tähendab praktikas seda, et enne kohtuotsust on süüdistatav meedias juba maatasa tehtud.
The Black Angels - Entrance Song
  • Inflatsioon ei võimalda säästa, vaid sunnib teenitu kiirelt ära kulutama.
  • Kiirlaenukontorid annavad suure intressiga laenu makseraskustes ja kehva rahalise oskusega inimestele.
  • Niisama kasvav looduslik kanep on keelatud, aga tööstuslikult toodetud alkohol ja antidepressandid on soositud ja väga populaarsed.
  • Maailmas on kõrvuti probleemideks nii üle- kui ka alarahvastumine.
  • Maailma räsivad kliimamuutused, mis ähvardavad peagi meie senist eluviisi muuta.
  • Oma vigadest ei õpita, sest kiirelt unustatakse kõik valusad õppetunnid, et siis uuesti sama reha otsa komberdada.

Meile on saabunud düstoopia.

Õnneks elab endisaegne maailm meie peas edasi. Vaimselt tugev inimene ei lepi iga suvalise asjaga ja surub vastu. See surve aja jooksul kahjuks ei vähene, aga tänu sellele saab edasi kesta kõik see, mis paksu pealuu sees õitseb. Hoiame seda, mis väärib kaitsmist ja säilitamist.

Kas konn taipab, et vesi juba keeb?

Mr. Airplane Man - Don't Know Why

No comments:

Post a Comment