Thursday 21 October 2021

Isaac Asimov "Teine Asum"

Läbi häda jõudsin lõpuks ka Asumi kolmanda osa lugemiseni. Asi oli selles, et tegin lõpuks südame kõvaks ja ostsin kalli raha eest kauaigatsetud 1996. aasta trüki, aga koer rebis selle lõhki. Niisiis lebas lugemissoov varjusurmas, kuni sain sünnipäevaks raamatupoe kinkekaardi ning tõin sealt kõige uuema väljalaske.

Kolmas raamat algas sealt, kus eelmised kaks pooleli jäid, mistõttu kõigega kursis olemiseks peab lugeja kindlasti ka eelmiste teostega tutvuma. "Teine Asum" on jagatud kaheks osaks.

Esimeses osas oli Muul oma võimsuse tipul ning polnud kedagi, kes suutnuks talle vastu astuda. Et oma vallutus- ja kättemaksujanu kustutada, haudus Muul välja plaani, kuidas leida ja hävitada salapärane Teine Asum. Kuna ta "pööras" inimesi ehk muutis nende tundeid sel määral, et ka vaenlasest sai ustavaim liitlane, jäi sellest inimese meeltesse märk, mida kõrgete vaimsete võimetega Teise Asumi elanikud ära said tunda. Nii oligi tal vaja kedagi, keda polnud vaja pöörata, vaid oleks niisama ta poolehoidja, lipsamaks Teise Asumi elanike kaitsest läbi.

Eelmisest raamatust tuntud Han Pritcher saadetakse "pööramata" noorega Bail Channisega Teist Asumit otsima. Nagu imeväel teeb Channis õigeid otsuseid ja laev saabub planeet Rossemile, mida kontrollib planeet Tazenda. Mulle väga meeldis kohaliku elu kirjeldus, sest sain korraks "ekskursioonist" eralduda ja kõrvaltänavate elu uurida. Viljatu külma maailma, robustse elamise ja lihtsakoeliste maainimeste kirjeldus lisas realismi, sest särava kõrgtehnoloogia kõrval eksisteerib alati ka ajast maha jäänud vaesus, olenemata ajast ja ruumist, rääkimata siis ka raamatust või päris elust.

Kui kohaliku kuberneriga jutud ära räägitud, naasesid mehed laeva ning Pritcher väljendas oma kahtlust seoses Channise kiirete edusammudega. Meeste vahel tekkis pinge ning varsti saabus Muul, kes paljastas Channise Teise Asumi päritolu. Järgnes kahe vaimuhiiglase mõtteduell, milles tundsin ära Star Wars'i Jõu inspiratsiooniallika. Pritcher "pööratakse" endiseks, aga ta uinutatakse, mistõttu Channis ja Muul jäävad omavahel "klassikaliselt" ärplema. Muul avaldab, et ta on oma laevastikuga juba Tazenda hävitanud ning sunnib Channist avaldama, et tegelik Teine Asum on Rossem. Esimene Rääkija avaldab end Muulale ja kuulutab, et Muula aeg on läbi ning selgitab, et Channise mälestused nulliti ära ja talle paigaldati pähe valeinfo, et Teise Asumi asukoht välja ei tuleks. Teise Asumi agendid olevat juba teel Kalganile, et Muula "pööratud" inimesed vabaks lasta. Esimene Rääkija saab kontrolli Muula meele üle ja muudab ta rahuarmastavaks inimeseks, kes peagi heatahtliku türannina Kalganil hääbub.

Teine osa leiab aset 60 aastat pärast esimese osa sündmusi ehk 55 aastat pärast Muula surma. Arcadia Darell, Bayta lapselaps, kirjutab koolitükki ning näeb kedagi akna taga kobistamas. Järgneb kummaline kahekõne, mille kestel mees lõpuks aknast sisse tuleb. Ta isa, dr. Darell, tuleb vaatama, mis toimub ning isa ja tütre vestlusest tunneb ära ilmse 1950ndate aastate õhustiku, kus range isa tütart noomib. Üllatus on aga suur, kui Arcadia avaldab, et ta teab isa ja mehe Teist Asumit puudutavaid tegevusi.

Plaanimine edeneb ja tüdruk peidab end laeva, millega Homir Munn (oh neid inglisepäraseid nimesid) planeet Kalganile Teist Asumit otsima läheb. Munn tahab pääseda Muula paleesse, et Teise Asumi otsimiseks vajalikule infole ligi pääseda ning selleks palub ta kohalikult valitsejalt Stettinilt luba sinna sisenemiseks, aga too keeldub.

Arcadia joob vahepeal diktaatori juhmi naise Calliaga teed ja räägib talle igasuguseid asju, mille viimane diktaatorile edasi lobiseb. Nende jutuajamise põhjal järeldab valitseja, et aeg vallutussõjaks ja Teise Impeeriumi loomiseks on küps ning asub valmistuma kallaletungiks Asumile. Munn saab loa paleesse sisenemiseks.

Kummaline on see, kuidas Asumi raamatutes saab tõmmata teatavaid paralleele valitsejate külastamise ja polikliiniku ootesaalis istumise vahel. Kui peategelane soovib kohaliku türanniga juttu puhuda, siis piltlikult öeldes piisab vaid aja broneerimisest ja peale tunnikest ukse taga istumist on kohalik diktaator valmis muret kuulama. See on lihtsalt niivõrd veider detail, millel pole reaalses elus vähimatki vastet (kui ehk mõni Araabia riigijuht välja arvata).

Vahepeal hakkab diktaator alaealisele tüdrukule silma peale heitma, mistõttu viimane Callia kaasabil kabuhirmus põgeneb. Tüdruk kahtlustab, et Callia oli tegelikult Teise Asumi agent.

Kosmosesadamas satub ta kokku vanapaariga, kellel hirmunud neiust kahju hakkab. Hoone piiratakse politsei poolt ümber, sest tüdruk on tagaotsitav. Siis on tunda "jedide mõttetrikke", kuna vanamees väidab politseinikule, et tüdruku näol on tegu ta õetütrega. Tegelikult oli dokumentide vahel suur rahatäht, mistõttu nad piiramisrõngast pääsevad.

Ainult tegelikult ei päästnud neid rahatäht, vaid see, et politseinik oli "oma mees", kes siis hiljem dr. Darelli külastab. Arcadia ei kihutanud otsejoones koju, vaid vanapaariga Trantorile, sest kartis, et teda jälitatakse ja pahad jõuaksid muidu tema koduni, Terminuseni, välja.

Sõjard Stettin läheb vahepeal Asumiga sõtta ja esialgu tundub, et ta on edukas, aga vaikselt kaldub sõjaõnn Asumi poolele. Sõjast libisetakse kuidagi ülikiirelt üle ja narratiivina kasutatakse ka mingeid suvalisi komandöre, kelle nimesid mainitakse vaid korra. Oleksin tahtnud sõjast kui protsessist rohkem teada saada, aga kahjuks jäi see napiks taustasündmuseks.

Sõda saab läbi, kõik juubeldavad ning Homir Munn ja kompanii istuvad taas laua taga nagu alguses. Selgub mitu asja - Munn on tema enese teadmata "pööratud", valmimisel on "pööramisvastane" seade ja väidetavalt on teada Teise Asumi õige asukoht Terminusel, otse Esimese Asumi keskel. Seade pannakse tööle ja üks mees kukub valust maha, kuna ta on Teise Asumi liige. Ta tunnistab teistele, et Teine Asum on tõepoolest Terminusel ning seal on kokku 50 liiget. Epiloogist selgub, et Teine Asum on hoopiski Trantoril keisripalees ning paljastatud mehe jutt oli lihtsalt sihilik eksitamine, et tegelik Teine Asum säiliks 50 elu hinnaga. Ja Esimene Rääkija, Teise Asumi juht, oli seesama vanamees, kes enne Arcadia piiramisrõngast päästis.

Üldmulje jättis väga hea mulje, sest oli aru saada, et Asimov oli "Teise Asumiga" juba korraliku hoo sisse saanud ning teos küündis juba tõeliselt nauditavaks ulmeromaaniks. Olukirjeldustega jäi autor minu maitse jaoks pisut liiga ihneks, aga eelnevate osadega võrreldes oli see kitsaskoht veidi paranenud. Kuigi Muula jutus tungis Asimov lausa tegelaste mõistusesse, jäi see liigselt pinnapealseks. Tegelasi oleks võinud põnevamaks muuta armiline minevik ja ootusärev tulevik, kuid lugeja peab leppima vaid nende olevikumõtetega.

Jäi kuidagi mulje, et tegu polnud isikutega, kes on seal imepärases maailmas kogu oma elu elanud, vaid nad meenutasid näitlejaid, kes hoogsalt oma teksti ette lugesid ja peale eesriide langemist kostüümid seljast heitsid. Samuti vaheldusid tegevuspaigad noaga lõigatult nagu teatrilaval, õue minnes polnud seda värske õhu tunnet, mis ongi teatrisaali peamine häda. Selles mõttes jäigi mind kogu lugemise ajal häirima tunne, et maailm mõjus natuke Potjomkini külana, mis lõi kergelt hõõgvele vaid lugeja möödumisel, et siis pärast elutuks laoruumiks taastuda.

"Asumi" seeria on nagu Star Trek filmimaailmas - seda ilmestavad ulmežanri teerajajaks olemine, huvitavad mõttekäigud ja põnevad teooriad, aga tõmbavad alla kehvad kostüümid (papist kaljud ja rohke grimmiga inimnäolised tulnukad) ja kohmakad konfliktid. Tahaks ulmeraamatute maailmast leida midagi sellist, mida filminduses esindab Star Wars - tempokas märul, tehnoloogiliste vidinate kasutamine lähivõttes, rikas minevikupärand ning elav ja hingav universum, kus leidub põnevaid tegelasi kõntsakihist kuni glamuurse eliidini välja.

Võin öelda, et Asumi-seeria lugemine kuulub iga ulmehuvilise "bucket listi" ning seda igati põhjendatult. Kuigi seeria ei pakkunud mulle 100% seda, mida otsisin ja eeldasin, rabas see mind ikkagi novaatorliku visiooniga, mis juba iseenesest palju plusspunkte kindlustas. Kinnitan, et Asumi-seeriat lugedes tunnete ära nii mõnegi stseeni või lahenduse hiljem ilmunud klassikalistest ulmefilmidest.

No comments:

Post a Comment