Saturday 10 March 2018

Remont: lagedest

Kirjutan veidi pikemalt lagede ehitusest.

Alusmaterjaliks oli pisut kaldus vineerist lagi, mistõttu pidin prusse ning roovitust hoolikalt loodima ja õhuvahe juba eos sisse arvestama. Vana lagi oli võrdlemisi toekas ning lubas endasse edukalt kruvisid keerata.

Esmalt pühkisin harjaga vana lae puhtaks, kandsin Finnfoam'i plaadile liimikihi ja surusin selle lakke. Iga plaadi lasin ka veel kruvidega kinni, lihtsalt igaks juhuks. Kui esimene kiht Finnfoam'i sai pandud, paigaldasin kaks ääreprussi mõõtudega 50x50x(toa pikkus). Nende loodimine oli kõige tähtsam, sest need olid lae jaoks sama olulised kui kiil laevale. Ega nendegi kinnitamine niisama lihtne polnud, et lase aga kruvi sisse ja püsib.
Kuna välisseinad koosnevad väljast kivist ja toa poolt Penoplastist, oli tükk tegu, et sügavale peidetud kivisse augud teha ja neisse pikad tüüblid suruda. Et asja kuidagi stabiliseerida, lasin mõned pikad kruvid sisse ka lae suunas.

Siis võis nende vahele hakata laduma teist soojusisolatsiooni-kihti. Kuna eelmine kiht oli kaldus, siis juhtus nii, et osa plaate mahutasin prusside vahele, aga kõrguse kasvades sai neid juba prusside peale laduma hakata.

Kui plaadid laotud, tihendasin need äärtest Makroflex'iga ära nagu ka esimese kihi puhul. Seejärel algas ripp-roovituse kinnitamine. Ma kasutasin 20 cm pikkuseid kruvisid, mis läbi isolatsiooniplaatide otse vineeri külge kinnitusid. Kuna aga kõrgus ühel hetkel liiga suureks paisus, pidin abiklotsid paika panema. Ma kinnitasin need otse plaatide peale ja lasin pikkade kruvidega vana lae külge kinni. Sellest sai mu nn vundament, kuhu võisin lühemate kruvidega roovitust kinnitada.


Loodimine oli paras peavalu, sest roovitus hakkas kuju muutma, kui niiskustase muutuma hakkas. Kohati surus puit end jõuga vastu plaate, seega oleks lagi jäänud võlvi kujuga. Lahendus oli lihtne: puidu ja soojusisolatsiooni vahele torkasin ma väiksed puiduklotsikesed ja kalibreerisin need kiilukestega.

Kui roovitus loodi sai, paigaldasin strateegilistesse kohtadesse puitplaadid. Akna juurde paigaldasin need kardinapuudele mõeldes ning lambi jaoks panin ühe ka keset lage. Kui puiduga lõpetasin, võis laeplaate laduma hakata. Võrreldes eelnevaga oli see kõige lihtsam - ainult sae ja klammerda.

Midagi pole vahepeal alla kukkunud ja naabritepoolne heligi on vaiksemaks keeratud. Kahe toa laed tegin täpselt samamoodi, oma järge ootab veel köök, aga selle võtan ette remondi teises etapis.

No comments:

Post a Comment